tiistai 1. maaliskuuta 2016

Kuka voi säästää?

Haluan historian ensimmäisessä blogitekstissäni käsitellä lempiaihettani eli säästämistä. Valitsin säästämisen blogini ensimmäiseksi aiheeksi, koska säästäminen tuntuu olevan suomalaisille tabu, vaiettu asia, josta voi käydä keskusteluja korkeintaan itselleen läheisimpien ihmisten kanssa. Kokemusteni perusteella varallisuuden kartuttaminen (ja siten myös säästäminen) aiheuttaa suomalaisissa runsaasti kateuden tuntemuksia, mistä johtuen säästäväisillä ihmisillä on taipumus pysyttäytyä hiljaa eikä julistaa säästämisen ilosanomaa avoimesti. Talousblogien yleistyttyä myös keskustelu säästämisestä ja sijoittamisesta on onneksi lisääntynyt, mutta säästämisen tärkeydestä henkilökohtaisen talouden näkökulmasta ei voi oikeastaan koskaan puhua liikaa.

Säästöpankin joulukuussa 2015 julkaistun "Raha, aika ja hyvä elämä" -kyselyn perusteella 46,4 % suomalaisista säästää tai sijoittaa rahaa kuukausittain tarkoituksenmukaisesti ja 25,0% silloin tällöin. Kyselyyn vastanneista 7,3 %:lla ei ole tarkoituksenmukaista säästökohdetta, mutta rahaa jää kuukausittain hieman yli käyttötilille. Sen sijaan loppuosalla eli 21,3 % ei säästä tai ei koe itsellään olevan varaa säästämiseen. Kyselyn perusteella suomalaiset säästävät ensisijaisesti eläkettä varten. Toissijaisia säästökohteita ovat oma asunto ja muut säästökohteet kuten lomamatkat ja lapselle säästäminen. 

Säästöpankin kysely osoittaa, että vain alle puolella suomalaisista on siis olemassa ainakin alkeellinen säästösuunnitelma eli säännöllinen tapa säästää jotakin tiettyä tarkoitusta varten. Sen sijaan valtaosa suomalaisista ei näytä pystyvän (tai haluavan) säästää suunnitelmallisesti. Luku on hälyttävä. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan Suomen työttömyysaste tammikuussa 2016 oli 9,3 prosenttia. Näin ollen säästämisen ulkopuolelle jää työttömän väestön ohella myös erittäin merkittävä osa työssäkäyvästä väestöstä. Tässä on mielestäni merkittävä epäsuhta, johon suomalaisten asennemaailmassa tarvitaan muutos. Olen työhistoriani puolesta päässyt seuraamaan läheltä suomalaisten suhtautumisesta säästämiseen. Säästöpankin kyselyn tulokset eivät minua itseäni yllätä, sillä oman kokemukseni mukaan suomalaiset kokevat säästämisen pääosin rikkaiden ja hyvätuloisten etuoikeutena, johon tavallisella keskituloisellakaan palkansaajalla ei rahkeet juuri riitä. 

Säästämisessä on kyse pitkälti asennemaailmasta. Varallisuuden kartoittaminen ja säästäminen on jokaisen henkilökohtainen valinta. Toiset meistä tavoittelevat sitä enemmän kuin toiset, eikä mielestäni siinäkään ole mitään väärää, mikäli joku kokee varallisuuden kartoittamisen irrelevantiksi asiaksi tässä maailmassa. Uskallan kuitenkin väittää, että suurimmalle osalle meistä vaurastuminen kyllä sopii, kunhan se tulee helpolla esimerkiksi lottovoiton kautta. Sen sijaan kurinalainen säästäminen ja vaurastuminen ei ole kovin hohdokasta ja siksi sen tavoittelemisesta on myös niin helppo luopua.

Kuten missä tahansa muussakin tavoitteellisessa toiminnassa, tulee myös säästämisessä pystyä osoittamaan itselleen selkeä yhteys omien taloudellisten tavoitteiden ja tarvittavien toimenpiteiden välillä. Ilman selkeää tavoitetta, on vaikea toteuttaa tavoitteen saavuttamiseen tarvittavia toimenpiteitä. Vastaavasti ilman tarvittavien toimenpiteiden tiedostamista, on vaikeaa myöskään saavuttaa asetettuja tavoitteita.

Kuka sitten voi säästää? Säästäjäprofiileja on käytännössä aivan yhtä paljon kuin on meitä ihmisiäkin. Aiemmin tekemämme taloudelliset valinnat vaikuttavat siihen, kuinka kuormitettu oma taloutemme tällä hetkellä on. Myös kulutustottumuksissamme on merkittäviä eroja toisten ollessa nuukia penninvenyttäjiä toisten nauttiessa rahan käyttämisestä. Käytännössä henkilökohtaisessa taloudessamme voi tulla eteen tilanteita, joissa säästäminen ei kerta kaikkiaan ole mahdollista. Näin voi käydä esimerkiksi työttömyyden tai sairauden kohdatessa. Myös henkilökohtaisen talouden ahdinko esimerkiksi ylivelkaantumisen tai muiden häiriöiden myötä voi johtaa tilanteeseen, jossa rahat eivät kuukausittain riitä. Jos rahasi eivät riitä tällä hetkellä säästämiseen, mieti mistä tämä johtuu ja mitä voisit tehdä toisin. Jos kuukausittainen taloutesi on jo ylijäämäinen, mutta et ole säästämisen suhteen aktivoitunut, ryhdy pohtimaan omaa tulevaisuuden taloudellista tavoitettasi. Jos olet jo huippusäästäjä, pohdi voisitko silti tehdä jotakin toisin ja voisitko ottaa taloutesi hallinnassa kenties seuraavan haasteen ja askeleen eteenpäin.


Seuraa blogiani ja jatka matkaa kanssani kohti taloudellista vapautta. Seuraava blogitekstini "Työkalut säästämisen aloittamiseen" tulee antamaan vinkkejä säästämisen alkutaipaleelle.



2 kommenttia:

  1. Hei, kiitos mielenkiintoisesta blogista! Lisäsin sinut blogilistaani.

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa blogikentille ja blogrolliini! Talousaiheisissa blogeissa yleensä keskitytään sijoittamiseen, joten on mukava saada uutta asiaa myös säästämisestä, eihän ilman säästämistä olisi mahdollisuuksia sijoittaakaan :)

    VastaaPoista